Ziołomiód
Ziołomiody są to syropy z soków roślin zielarskich z cukrem, które są przerobione i zakonserwowane przez pszczoły. Sacharoza z syropu zostaje rozłożona na cukry proste za pomocą enzymów dodawanych przez pszczoły. Pszczoły przerabiają w ten sposób syrop, aby był dla nich pokarmem, zapasem na zimę. Badania wykazały, że ziołomiody bogate są makro- i mikroelementy i inne składniki pochodzące od ziół, zawierają również enzymy, przeciwbakteryjne inhibiny i inne składniki pochodzące od pszczół a dodawane przez nich w czasie przeróbki syropu.
Ziołomiody nie są miodami. Miodem może być tylko produkt wytwarzany przez pszczoły z nektaru roślin lub spadzi, które pszczoły zbierają. Natomiast ziołomiody są to syropy (soki lub wywary z roślin zielarskich z cukrem) przygotowane przez człowieka i poddane pszczołom, które następnie je przerabiają wzbogacając cennymi enzymami.
Ziołomiody można spożywać bezpośrednio łyżeczką, lub też dodać łyżeczkę ziołomiodu do ½ szklanki letniej wody i po wymieszaniu wypić. Są smaczne, lubiane przez dzieci (nie lubiących często zaparzanych ziółek).
Działanie lecznicze poszczególnych ziołomiodów jest zależne od rodzaju rośliny leczniczej, zioła użytego do jego wytworzenia. Znając działanie określonej rośliny leczniczej znamy działanie odpowiedniego ziołomiodu.
Oferujemy m.in. ziołomiody z maliną, aronią, dziką różą, pokrzywą i rumiankiem. Dostępne opakowania to: 50g, 100g, 150g, 200g, 0.4kg , 300g, 04kg oraz 0.6kg.