Pierzga
Najcenniejszy produkt pszczeli
Powstawanie pierzgi – Zbieraczki pyłku po powrocie do ula z ładunkiem obnóży pyłkowych kierują się do komórek plastra, w których mogłoby złożyć przyniesiony pokarm. Pszczoła zrzuca przyniesione obnóża do komórki plastra. Po tym zabiegu wraca po nowy ładunek pyłku.
W jednej komórce umieszczają kilkanaście ładunków obnóża o masie 8-15mg każdy. Mogą one być przyniesione przez różne pszczoły i pochodzić z różnych roślin. Pszczoły związane z pracą wewnątrz ula, wkładają głowę do komórki, rozdrabniają obnóże za pomocą szczęk na drobne fragmenty uderzeniami głowy sprasowują je w komórce plastra. W trakcie tego obnóże ulega zakonserwowaniu na skutek dodania przez pszczoły do masy pyłkowej śliny zawierającej enzymy. Ich obecność zabezpiecza pyłek przed rozwojem drobnoustrojów i poddaje go procesowi konserwacji. Polega to na zalaniu obnóża w komórkach plastra miodem. Następnie komórki plastra zamykane są wieczkiem woskowym. Stanowią one zapasy zimowe pszczół.
Wartości odżywcze pierzgi
Podobnie jak pyłek kwiatowy, pierzga zawiera te same główne składniki chemiczne tj. węglowodany, białko i aminokwasy oraz substancje lipidowe.
W porównaniu do pyłku kwiatowego, są one w pierzdze w innych proporcjach.
Charakterystycznym składnikiem pierzgi, występujący w niej w stosunkowo dużych ilościach, jest kwas mlekowy, czego konsekwencją jest także niski odczyn pH tego produktu.
Skład chemiczny pierzgi
- Węglowodany: 24.4% – 34.8%
- Białko: 18.8%-26.3%
- Aminokwasy: 60.9%
- Substancje tłuszczowe: 0.67%-1.58%
- Kwas mlekowy: 3.06%-3.20%
- Mikroelementy:
– żelazo: 1.81 – 13.18mg / 100g
– cynk: 5.28mg / 100g
-mangan: 5.33 / 100g
-miedź: 0.56-0.67mg / 100g
-nikiel: 0.16mg / 100g
Zastosowanie pierzgi:
Pierzgę stosuje się w zapobieganiu i leczeniu różnych chorób:
- Zaburzenia przemiany lipidowej – Hiperlipidemia / miażdżyca
- Podwyższenie odporności
- Choroby układu pokarmowego:
* choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
* Dysbakterioza jelit
* Przewlekłe zapalenie wątroby
* Choroby pęcherzyka żółciowego
* Przewlekłe zapalenia trzustki
* cukrzyca - Choroby gruczołu krokowego:
*przewlekłe zapalenia
* zatrzymanie wydalania moczu spowodowane łagodnym przerostem gruczołu krokowego - Choroby serca i naczyń:
* choroba niedokrwienna
* zapalenie mięśnia sercowego
* nadciśnienie tętnicze - Choroby krwi::
* niedokrwistość z niedoboru żelaza
* agregacja płytek krwi - wspomaganie leczenia gruźlicy
- wspomaganie chemioterapii
- niedowaga i brak łaknienia
- choroby kobiece – klimakterium
- radioterapia nowotworów
- napromieniowanie radiacyjne
Dawkowanie pierzgi:
Dawkowanie pierzgi waha się w granicach 15g-30g dziennie.
Dorośli – 4 łyżeczki do herbaty tj. 24g dziennie
Optymalny okres leczenia 3 tygodnie
W przypadku dzieci i młodzieży dawki te powinny być o połowę niższe.