Ciekawostki Next item Miód w przesądach i sztuce...

Ciekawostki

 We wszystkich kulturach świata, od Egiptu po Daleki Wschód, miód uważany był za lekarstwo ciała i duszy. Idealnie z tym faktem komponuje się życzenie ojca medycyny – Hipokratesa: „by pokarm był lekiem, a lek pokarmem”.

 

Babilończycy balsamowali ciała zmarłych miodem, jako symbolem wiecznej szczęśliwości.

 

Grecy podczas uczt używali miodu na równi z wodą, oliwą czy mlekiem. W końcu miód był eliksirem życia i nektarem bogów.

 

Już uczestnicy starożytnych olimpiad spożywali miód celem wzmocnienia się.

 

Miód przez długie lata był niezastąpionym środkiem wspomagającym gojenie ran.

 

Obecnie miód wzmaga działanie wszystkich naturalnych środków leczniczych przeciwko przeziębieniom.

 

Zdaniem autora artykułu zamieszczonego w czasopiśmie: „The Times of India”, miód wyprodukowany w Bułgarii daje podobne efekty jak Viagra. Prezes Bułgarskiego Stowarzyszenia Hodowców Pszczół potwierdza, że bułgarski miód, który pochodzi z kwiatu ostu rosnącego na łąkach w górach Rodopy, naprawdę ma takie działanie. Jest tańszą alternatywą dla lekarstw na impotencję i dodaje, że tysiące Bułgarów spożywa go regularnie.

 

Istnieją trujące odmiany miodu. Jest to uzależnione od właściwości nektaru. Do roślin o trującym nektarze należy zaliczyć Różanecznik pontyjski. Zatrucie takim miodem jest niegroźne dla życia i przeważnie mija po kilkunastu godzinach.

 

Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje. Znajdywano go w grobowcach faraonów, który według badaczy nadal nadawał się do spożycia. Miód może ulec jedynie zakwaszeniu, np. na skutek kontaktu z ludzką śliną lub fermentacji w związku z występującymi w nim drożdżami.

 

Pszczoły karmione podawaną przez pszczelarza specjalną odżywką składającą się z cukrów, soków owocowych i ziół to ziołomiody. Najczęściej produkuje się je z roślin, które naturalnie nie wydzielają nektaru albo z roślin, z których ciężko pozyskać miód (np. z braku dużych upraw). Przykładami są ziołomiody: miętowy, sosnowy, pokrzywowy, tymiankowy, rumiankowy.

 

Przed wynalezieniem cukru, miód był jedyną dostępną słodką substrancją. Był wykorzystywany do przygotowywania najróżniejszych portaw i napojów.

 

1 litr miodu waży od 1,38 do 1,45 kg, co oznacza, że jest cięższy od wody o około 40%.

 

Pszczoła musi przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach, aby wytworzyć 1kg miodu.

 

1 kg miodu dostarcza około 3300 kcal, co sprawia, że miód należy do produktów wysokokalorycznych. Dzięki temu, coraz częściej znajduje się w diecie osób wyczerpanych pracą fizyczną i umysłową.

 

1 łyżeczka miodu zawiera o 18 kalorii więcej niż cukier.

Żródło: portalpszczelarski.pl

Add Comment